Drezura

Myslím si, že každý kůň by měl být přiježděný a toho dosáhnete pomocí drezury. Jestli chcete koně přijezdit, musíte se zaměřit na drezuru, ať jste parkuráci nebo westerňáci. Ani parkurový kůň nemůže pořád skákat a u parkuru je důležité, aby byl koník přiježděný, aby se dobře ohýbal a i na parkuru uměl ve cvalu rychlý obrat.

Co se týče drezury jako disciplíny… koně se mají krásně nosit a s jezdcem mají být propojení, ale jezdí se s uzdou, kde je vlastně stihlo i páka a šporny na nohách. Mě osobně se taková drezura moc nelíbí. Ano koník hezky chodí, ale když se objeví jezdec, který to zvládne i na nákrčáku bez ostruh tak je to mnohem hezčí. Drezura vypadá sice lehce, ale myslím, že to není taková švanda. Ty pobídky jsou náročné a já jsem ráda, že zvládám ten základ. Ano, chtěla bych to umět taky, ale chtěla bych zůstat u stihla a bez ostruh. Já chci jezdit parkur takže o vysokou drezuru se moc nezajímám a ani o drezuru u westernu. Takže o westernu se u mě nedozvíte nic a o jiných disciplínách u anglie taky moc ne…

Pár informací jsem si našla na internetu…

Jak už jsem psala, tak se rozlišuje drezura jezdeckého koně, skokana, vozatajská, westernová a další. Většinou si pod pojmem drezura představíme sportovní drezuru. Základem drezury je kmih, srovnání, takt a uvolněnost jezdce i koně.

V drezuře potkáváme hlavně teplokrevné koně, Andalusany a Lipicány. Koně se trénují 5let než se dostanou k vysoké drezuře.

Drezurní obdélník je velký 20x60m nebo 20x40m. Na nich se předvádějí drezurní sestavy pomocí písmen na stěnách a ve středu obdélníku. Povrch těchto jízdáren je písčitý nebo travnatý.

Pro drezuru používáme drezurní sedlo s dlouhými bočnicemi a hlubokým posedlím a uzdu.

Drezurní úloha obsahuje cviky seřazené postupně a tak je jezdci i plní. Obsahují kruhy, osmičky, piruety (klus nebo cval na místě), piafy, pasáže. Při drezurní úloze je důležitý kmih, přilnutí, přistavení, uvolnění a další.

Každá disciplína má svou stupnici penalizace. U drezury jsou 2 trestné body za první omyl, za druhý omyl 4 tr.body a za třetí omyl je dvojce vyloučena. Dále se boduje podle stupnice od 0 (nepředveden) do 10 (vynikající). Stupně obtížnosti úloh jsou: Z (základní), L (lehká), S (střední), ST (středně těžká), T (těžká) a TT (velmi těžká).

Opět říkám, že je důležité mít dobrého trenéra, který vás ty pobídky a zádrže naučí. :)

Pár cviků... další najdete zde: Jízdárna a jízdárenské povely

To je ode mne o drezuře asi všechno...

Anketa

Hodnocení

___5*___ (3)
30%

___4*___ (0)
0%

___3*___ (1)
10%

___2*___ (2)
20%

___1*___ (4)
40%

Celkový počet hlasů: 10