3. Výcvik a trénink

Stejně jako my se koně učí celý život. Už jako malé hříbátko učíme, aby si zvyklo na svět a lidi a jejich doteky. Je důležité se věnovat koním ať už dospělým nebo sotva narozeným. Hříbátka učíme, že naše doteky jim neublíží, ať už se dotkneme kdekoliv. Pro nás velice známé nošení obyčejné ohlávky může pro malé hříbě znamenat strach, proto je důležité mu ukázat, že ani ohlávka mu neublíží. U každé nové věci, cviku musíme být velmi opatrní, u hříbátka stačí malé vyděšení a může z toho vzniknout velký problém. U koní je hlavní důvěra.

Vodění na ruce je další důležitou věcí, které učíme od mala. Koně vodíme po jeho levé straně. Vodítko nebo otěže uzdečky držíme 10-15 cm od huby koně v pravé ruce a konec vodítka/otěží držíme v levé. Měli bychom s koněm stejně došlapovat a kůň by neměl předbíhat ani v kroku, ani v klusu.

Je důležité se s koněm umět domluvit. Je dobré si udělat respekt, ale ne tím, že ho budeme práskat bičem za každou malou neposlušnost. To by taky nedělalo dobrotu. Musíme být spravedliví, trpěliví a klidní. Jestliže znervózníme nebo se začneme bát, kůň to vycítí a nebude si jistý. Stejně jako vy. Nesmíme mu vše dovolit, ani tomu malému nádhernému hříbátku. I ono musí zavčasu zjistit, že si nesmí určité věci dovolit. Nejlepší je mu vrátit hned dvakrát víc to, co on zkusil na nás.  Taky je důležitý váš hlas. Mluvte s koněm pořád… když se bojí, když udělá něco správně i když je drzý. Ale jde hlavně o intonaci hlasu. Koně nerozumí slovům. Můžete ho chválit klidně sprostými slovy, když budete mluvit klidným neupískaným hlasem…. Kůň to pořád bude brát jako pochvalu. Když se budete radovat z malého úspěchu, on to pozná a bude vědět, že to bylo dobré J Ale nemůžete chtít po koni aby dělal jeden cvik pořád dokola, když ho dělá správně, znechutíte mu to a přestane ho to bavit… jestliže udělá něco správně odměňte ho, nemusíte dobrůtkou stačí pohlazení, radostný hlas a chvilka klidu (zastavení, prostě pauza-stačí pár sekund). To je to co na koně platí. Řeknou si: ,,dala mi povel, udělal jsem to takhle, on(a) mě pochválila a nechala mě stát a nemusel sem nic dělat, tak já budu dělat vše dobře, abych si mohl zase dát pauzu‘‘. Učte koně formou zábavy J učte tak i sebe ;)

Jestli ale chcete začít učit koně, najděte si trenéra s koněm, který to umí a učte první sebe nejen v praxi, ale i teorii. Jestli chcete umět jezdit, začněte se zkušeným trenérem, který bude ochotný odpovídat na vaše otázky ohledně jezdectví, který vám bude radit a učit vás. Ráda bych to nějak sepsala, to jak dobře jezdit, ale tak to nejde. Nenaučíte se jezdit z knížky ani z internetu. Trenér vidí vaše chyby naživo a hned vám to opraví, což je nejlepší. Nejde radit přes internet, nevidíte chyby jezdce ani chování koně. Poradit přes net můžu, ale není to stoprocentní. Proto hledejte dobré a zkušené trenéry J

 

LONŽOVÁNÍ

Přes lonžování 2,5 letých koní s dostáváte k obsedání. Ale ani lonžování není úplně hračka. Koně bývají vnímaví. U lonžování jde hodně o váš postoj. Musíte se naučit kde správně stát, aby se vám kůň neotáčel, nezpomaloval nebo nezastavoval, aby šel správně na kruhu.

Někdo lonžuje jen na ohlávce, někdo s uzdečkou a někdo s lonžovacím postrojem. Já zatím lonžuju jen na ohlávce ale myslím, že na nasvalení zad je lepší mít postroj, který musíte ale dobře nastavit.

Jak to naučit koně ještě nevím, ale právě jsem si uvědomila, že bych si to měla zjišťovat, jelikož je 29.11.2016 (den kdy jsem psala tenhle článek) a v únoru a březnu bude mít Fedy s Florym dva roky což znamená, že bych je to mohla začít učit. Až na to příjdu můžu to tady dopsat…

 

SKÁKÁNÍ VE VOLNOSTI

Ve volnosti skáčou koně v jezdecké hale na dlouhé stěně, kde se staví řada, která se postupně upravuje a zvyšuje. I před touhle prací se musí koník zahřát (krok, klus  cval a pak až kavalety a skákání). Koním dáváme kamaše.

Anketa

Hodnocení článku

Super. (9)
60%

Fajn článek. (3)
20%

Nic moc. (2)
13%

Hrůza. (1)
7%

Celkový počet hlasů: 15