5. Kavaletová práce

Skoková gymnastika je již specifickým způsobem cvičení, které je velmi účinné pro zlepšení práce hřbetu. Koně u toho musí více přemýšlet. Význam to má i pro jezdce, jelikož jim umožní procvičit sed nad skokem a nezávislost ruky na sedu. Důležitý je dobrý nájezd, pak už je to starost koně, jezdec pouze podpoří koně holení a může se soustředit na sebe. Koně si musí udržet stále stejné tempo během gymnastiky. Žádné utíkání na řadu, odskakování z dálky, koně musíme držet pod kontrolou. Kůň by měl být celou dobu shromážděný, aby nepadal na předek a záď nezůstala pozadu.

 

Já mám kavaletovou práci ráda. Jak už jsem psala...kůň se naučí pravidelnost chodu, odhadovat vzdálenosti, zvedat nohy a pracovat hřbetem a jezdec se naučí jít s pohybem koně, odhadovat vzdálenosti a odskoky, naučí se správným nájezdům a zlepší si sed nad skokem. Lítat na parkuru jak blázen a tahat koně za hubu, aby šel tam, kam chci, taky nevypadá dobře. Při drezuře se naučíme koně ohýbat a na kavaletách to začneme používat, abychom to mohli využít na parkuru.

Trenéři postaví různé řady, hady a později můžou přidat i nějaký skoček. Můžeme začít s kladinami (klády na zemi) a pak začneme zvyšovat pomocí kavalet (kladina na křížku) a později skoků.

Před kavaletovou prací i koníka zahřejeme a připravíme na práci. Můžeme od začátku hodiny chodit přes kavalety v kroku klusu i ve cvalu a po zahřátí se začneme soustředit na nájezdy, vzdálenosti a odskoky. Nájezd musí být kolmý na kladinu a kůň narovnaný. To vám vysvětlí trenér při ježdění. Důležité je nedívat se na zem už u přiježďování. Na kladiny se díváme pouze při nájezdu! Pak už se koukáme před sebe a soustředíme se na pohyby koně a na to abychom koníkovi nepřekáželi sedem. Ovšem pořád musíme být při smyslech a hned po doskoku se soustředit na to kam jet dál.

VZDÁLENOSTI KAVALET

  1. Pro koně
    1. Vzdálenosti kavalet
      1. Krok: 90-110cm
      2. Klus: 120-140cm
      3. Cval: 300-350cm
    2. Vzdálenosti v kombinacích
      1. Na jeden cvalový: 7,5m
      2. Na dva cvalové: 10,5m
      3. Na pět cvalových: 20m
      4. Na sedm cvalových: 26,5m
  2. Pro pony (130-140cm v KVH)
    1. Vzdálenosti kavalet
      1. Krok:70-80cm
      2. Klus: 1m
      3. Cval: 1,9-2,30m
    2. Vzdálenosti v kombinacích
      1. Na jeden cvalový: 5-5,4m
      2. Na dva cvalové: 7,3-8,1m
      3. Na pět cvalových 15,4m
      4. Na sedm cvalových: 20,4m

VELIKOST KAVALET

  1. Výška
    1. Krok: do 20cm
    2. Klus: do 30 cm
  2. Šířka oxerů
    1. Pony: 70cm
    2. Koně: 100cm

ROZMĚR KLADINY

  1. Průměr: 10cm
  2. Délka:
    1. halové: 3m
    2. venkovní: 3m; 4m

Přidám tu pár fotek, kde jsou nakresleny nějaké řady… (některé jsem tvořila na ntb z tréninku, jiné jsou z internetu)

Dobré cvičení najdete na facebooku na stránce Horsephysio.ch

Had, čtverec, osmička, na kruhu... cviky, kterým tak říkám já. nevím jestli mají nějaký název, ale tak sem tomu začla říkat já...

 

 

Anketa

Hodnocení článku

Super! (55)
26%

Fajn. (12)
6%

Určitě vyzkouším... (103)
49%

Nic moc... (4)
2%

Hruza... (38)
18%

Celkový počet hlasů: 212