Pohyb na veřejných komunikacích

Koně na cestách potkáváme a i my jako jezdci je používáme. Je lepší se hlavním cestám vyhýbat, ale někdy to nejde. Když už musíme použít tyto cesty, měli bychom dodržovat pravidla silničního provozu.

Jezdci musí jet po veřejné komunikaci vpravo, v zástupu a s reflexními doplňky. Stejně tak jako na kole, musíme ukázat rukou do strany při zatáčení. Jezdci nesmí být pod vlivem alkoholu ani omamných látek a kůň musí být na pomůckách.

Jezdci s koňmi jsou účastníky provozu na pozemních komunikacích. Jsou povinni být vybaveni reflexními žlutými pásky nejlépe s bílými a červenými diodami. První a poslední jezdec je povinen ukázat nataženou rukou směr jízdy při změně směru.

Po dálnicích a silnicích I. Třídy se na koních nemůžeme pohybovat. Obecně není dovoleno jezdit po chodníku. Jezdec smí jet jen při pravém okraji vozovky nebo po pravé krajnici.

Jízda na silnici, místní komunikaci a veřejně přístupné účelové komunikace JE MOŽNÁ JEN PRO OSOBU STARŠÍ 15 LET!!! Děti nad 12 let mohou jet v doprovodu osoby starší 15 let! Na pozemní komunikaci můžete jet pouze jednotlivě za sebou. Za snížené viditelnosti (např. v noci) musí být jezdec na zvířeti označen na levé straně neoslňujícím bílým světlem viditelným zepředu a červeným neoslňujícím světlem viditelným zezadu.

Jezdecké trasy jsou odlišeny do čtyř tříd, a to červená, modrá, zelená a žlutá. Barvy stezek však nemají žádný vztah k obtížnosti trasy. Zatím není nijak právně definováno, zdali se jezdec na koni může pohybovat na stezce pro pěší či cyklostezce, lze však vycházet z premisy, že pokud to není zakázáno, je to dovoleno. Nicméně mějte na paměti, že byste se měli pohybovat takovou rychlostí, abyste byli schopni v kterémkoli okamžiku zabránit střetu s pěším turistou zpomalením nebo i zastavením, a svým <span style="font-family:" calibri",sans-serif;="" times="" new="" roman";"="">průjezdem byste neměli turistickou trasu poškozovat.

Další informace najdete zde: https://www.equichannel.cz/paragrafy-kun-a-volna-krajina

(omlouvám se za ty znaky u poslední věty. nejde mi to smazat :/ )

Anketa

Hodnocení článku

Super (4)
57%

Fajn (1)
14%

Nic moc (0)
0%

Nelíbí se mi to (2)
29%

Celkový počet hlasů: 7