1. Ošetření koně před a po práci

Jestliže chceme jezdit (lonžovat,..), musíme koně či poníka důkladně a správně vyčistit. Při čištění odstraňujeme špínu a pot, ale také parazity a zároveň podpoříme prokrvení kůže. Koně to mají rádi a také se spolu lépe seznámíte.

Je důležité koně vyčistit před prací dobře. Když bude špinavý například od bahna a vy mu dáte výstroj, a může se stát, že se kůň pod výstrojí otlačí. Pro koně je to bolestivé a může se to projevit i při práci, kdy kůň bude odmítat povely.

Začínat s prací u koní byste měli se zkušeným člověkem nebo trenérem.

 

POSTUP PŘI ČIŠTĚNÍ

Než ke koni přistoupíme, musíme ho upozornit hlasem, aby se nelekl. V boxe by nás mohl kopnout, na pastvině utéct. Na čištění máme různé hřibílka, kartáče a hřebeny. Koně čistíme od hlavy, přes krk, hřbet břicho, záď a hřívu a končíme břichem a nohama. Začínáme čistit gumovým hřibílkem kruhovými pohyby. Nemusíme se bát přitlačit, naopak když budeme čistit moc jemně, koně můžeme lechtat a bude mu to nepříjemné. Ostatními kartáči čistíme pouze po směru srsti! Dále koně vyčistíme plastovým hřibílkem, hrubým a jemným kartáčem a nakonec vyčistíme kopytním háčkem kopyta.

 

Po práci musíme vybrat z kopyt a vytřít pot. V zimním období je vhodné dávat koni odpocovací deku na dobu než bude suchý. V létě můžeme koně osprchovat celého nebo jen zpocená místa, nebo schladit nohy (to můžeme i v řece, rybníku, když vidíme na dno a nehrozí nebezpečí)

Anketa

Hodnocení

___5*___ (1)
14%

___4*___ (1)
14%

___3*___ (1)
14%

___2*___ (2)
29%

___1*___ (2)
29%

Celkový počet hlasů: 7