Přeprava koní

Každý sem tam potřebuje převést koně, ať už při koupi nebo na závody.

Nejde jen o jízdu ale i o nakládání a skládání koně.  Při nakládání musí být klidná atmosféra, aby se kůň nezačal bát. Sportovní koně tohle znají a nebývá s nimi problém, ale také se to museli naučit. Při nakládání je dobré, když tam je co nejméně lidí, 2-3 osoby je ideální. Jeden koně vede, druhý podpoří koně zezadu a je připravený opatrně zavřít koně, když už klidně stojí ve vozíku. Kolem vozíku by nemělo nic překážet, aby se kůň o nic nezranil. Taky dávejte pozor na jeho hlavu, a aby se neodřel o rampu. Kůň by měl jít rovně na místo, kde bude při převozu stát. Pro nezkušené koně mužem rozdělující příčku uprostřed (v případě že vozík je pro dva koně) nadzvednout a konec u rampy posunout ke stěně vozíku. Kůň má více místa a nebojí se tolik. V případě nakládaní koní naložte první toho zkušenějšího koně.Když vezeme jen jednoho koně ve vozíku pro dva, měl by se dát na levou stranu vozíku, tak aby byl uprostřed silnice. Kdyby se náhodou vozík dostal zadním kolem z vozovky a kůň byl na pravé straně mohl by se i převrátit.

Řidič s řidičským průkazem, který umožňuje řídit přepravní vozík, by neměl prudce brzdit a rozjíždět se. Jízda má být pro koně pohodlná, takže žádné cukání.

Jízda pro koně má být bezpečná. Můžeme koním koupit transportní kamaše.

Než koně naložíme je fajn jím přivázat na strop síťku se senem, popřípadě jim tam můžeme dát nějaké dobrůtky, aby věděl, že mu vozík neublíží a ještě tam je něco dobrého.

Dobré tipy jak (ne)naložit koně je napsáno v článku na equichannel.cz, tady máte odkaz: https://www.equichannel.cz/jak-ne-nakladat-konev

Anketa

Hodnocení

Super (2)
33%

Fajn (2)
33%

Nic moc (2)
33%

Hrůza (0)
0%

Celkový počet hlasů: 6